Translate

понедељак, 15. јун 2015.

Paris-city from dream

Evo i dugo ocekivanog posta o, takozvanom, gradu svetlosti. Tako ga zovu, verovatno, jer mrak pada tek posle 10 uvece. Veoma je velik grad, ali je i pun kulturno-istorijskih znamenitosti, kao sto su: Versajd, Ajfelov toranj, Luvr, Triumfalna kapija... Pariz poseti  proseku oko 30.000.000 turista godisnje. Ima on neku draz kojom privlaci turiste i da ga posete hiljaditi put, ne bi bilo dovoljno.


1. Ajfelov toranj

Nastao je u 17. veku kao eksponat za svetsku izlozbu povodom stogodisnjice francuske revolucije. Visok je oko 300m. Trebao je da bude rasklopljen, ali je ipak postao obelezje Pariza. Prvo sam bila nocu i izgledao je fantasticno sa onim estetskim svetlima. Dok danju ne izgleda nesto posebno, samo gvozdena skalamerija.





2. Diznilend

Tamo sam kupila Minnie usi rajf. To im dodje kao obelezje. U Diznilendu sam se divno provela. Svi ti zamkovi su izgledaju bas kao iz Diznijevih crtaca. A zabavan deo je nestvaran. Sve tamo izgleda tako ne stvarno, i uopste ne moguce da ljuska ruka moze to na sagradi i napravi.





3. Versajd


Za one koji ne znaju, Versajd je zamak u kome je zivela cela francuska dinastija. Dinastija na kojoj je izvrsena francuska revolucija. Kao kraljevi su bili veoma losi. Narod Francuske nije imao hleba da jede, a na to je Marija Antoneta rekla: ,,Pa neka jedu kolace". Narod se digao i celu dinastiju javno ubio. Dvorac je veoma velik i lep. Ima glavni dvorac, ogromne baste sa fontanama i lepo orezanim drvecem, i vise sporednih objekata. Nisam sve obisla, ali sam sigurna da je i ostatak lep.
p.s. Ova zena mi je upala u kadar.



4. Sena

Francuska sem po Ajfelovom tornju i krosanima, poznata i po mostovima. Na ovoj reci po kojoj sam krstarila nalazi se vise od 50 mostova. U proseku, na svakih min. vidi se 1 most. Nemam sliku, jer mi je telefon za vreme krstarenja bio prazan, a foto aparat nisam nosila.

5. Trijumfalna kapija

Kapija kroz koju je prosao slavni vojskovodja Napoleon kada je osvojio Pariz. Kapija ono nista posebno. Ono sto mogu da vam kazem da najpoznatija ulica u Parizu prolazi kroz nju. Kroz nju se moze proci jedino podzemnim putem, zbog velikog broja vozila. Slika je malo mutna.


To je to za ovaj post. Ne mogu vise nicega da se setim. Nadam se da vam se post dopao. Do sledeceg posta...


Masha









2 коментара: